BOL boekt tegen AFC derde overwinning op rij

• 89 weergaven

BOL wint ook van AFC en boekt derde winst in acht dagen

Zaterdag heeft BOL op het eigen Bolwerk ook AFC weten te verslaan. In een moeizame wedstrijd met weinig kansen voor BOL wist de thuisclub in de tweede helft toch de enige en dus winnende treffer te produceren. Matchwinnaar was, net als in de doordeweekse wedstrijd tegen Forum Sport, Daniël Vos. Maar BOL mocht vooral keeper Melvin Habets dankbaar zijn, want hij hield met een aantal goede reddingen AFC deze middag van scoren af.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de jubilerende scheidsrechter Beekman uit Alkmaar, hij kreeg na de wedstrijd van de KNVB een oorkonde omdat hij 12 ½ jaar scheidsrechter is, werd zichtbaar dat AFC van plan was BOL vandaag weinig speelruimte te gunnen. De Amsterdammers waren feller en gaven BOL niet de gelegenheid om in het vertrouwde snelle combinatiespel te komen. De Broekers misten bovendien enkele belangrijke verdedigende krachten door blessures. Mike Molenaar was door een bedrijfsongeval geblesseerd geraakt aan zijn hand (sterkte Mike!) en Jelle Brandsma ontbrak ook nog steeds door een spierblessure. Vervanger Sander Bakker deed het op de linksbackpositie echter naar behoren.
AFC zocht waar het kon het doel van BOL, waar andersom de pogingen van BOL al snel verzandden door veelal te slordige passing. In de twintigste minuut werd een aanval van AFC over de linkerkant in de 16 meter onderbroken door een vrij lompe overtreding van Jurre van Lingen. De scheidsrechter kon niet anders dan een strafschop geven aan AFC. Gelukkig voor Jurre en voor BOL toonde Melvin Habets zich weer van zijn beste kant, hij tikte de toch redelijk ingeschoten bal knap uit de hoek en voorkwam daarmee een zeker lijkende Amsterdamse voorsprong. Even later was hij bij een Amsterdamse uitval weer attent en blokte hij net op tijd de bal, voordat die kon worden ingeschoten door een aanvaller van AFC. Het spel van BOL bleef onrustig, slechts een vrije trap van Jack Schoon even buiten de 16 meter zorgde voor enige dreiging voor het Amsterdamse doel, maar de ingeschoten bal kon simpel worden gestopt door de Amsterdamse doelman. AFC hield gedurende de hele eerste helft het initiatief, maar kreeg ook geen uitgespeelde kansen meer, de rust werd derhalve bereikt met een 0-0 stand.
Met enkele interne omzettingen probeerde trainer Erwin Tump zijn elftal het in de tweede helft AFC lastiger te maken. Dat leek in eerste instantie niet erg te lukken, al snel kreeg AFC na een aanval via de linkerkant opnieuw een goede mogelijkheid. Niet voor het eerst, dwarsboomde keeper Habets de Amsterdamse scoringsplannen. Met een goede redding voorkwam hij een doelpunt. Niet veel later nieuw gevaar voor het doel van BOL, toen een schot van buiten de 16 meter de buitenkant van de paal raakte. BOL kwam weer goed weg en het leek erop dat we vandaag al blij mochten zijn met een puntje. Langzamerhand kreeg BOL gedurende de tweede helft toch wat meer grip op het spel van AFC. Daarbij speelden de centrale verdedigers Rik Molenaar en René Rootlieb een belangrijke rol en ook Jurre van Lingen herstelde zich van een mindere eerste helft. In aanvallend opzicht bleef BOL vanmiddag echter ver onder het normale niveau. Een overtreding van AFC halverwege de eigen helft leidde na een kwartier te hebben gespeeld toch tot de onverwachte voorsprong voor BOL. De vrije trap werd door Timon Plak voor het doel van AFC geslingerd, waarna de bal vanaf bijna de achterlijn door Bas Jonker de doelmond werd ingekopt. Daar stond Daniël Vos vogelvrij en van dichtbij kon hij simpel de bal in het doel schieten.
Voor AFC was deze achterstand reden er nog eens extra voor te gaan. Er werden enkele nieuwe aanvallende krachten ingebracht en de druk op het doel van BOL werd groter. Grote kansen ontstonden er niet, omdat BOL verdedigend inmiddels de zaken op orde had. Voorin ontstond voor BOL door de Amsterdamse druk naar voren meer ruimte, maar het ontbrak vandaag aan kracht en precisie om die te benutten. Ook BOL wisselde enkele spelers, Martijn Ton en Daniël Vos werden gewisseld voor Martijn Witte en Tristan Verbeek en ook Bas Jonker verdween even later voor Bastiaan Schaasberg. AFC probeerde met man en macht de gelijkmaker te produceren, maar het was enkele minuten voor het einde Timon Plak die, na een eindelijk vlot lopende aanval, de gelegenheid kreeg het duel te beslissen. Zijn volley verdween helaas net over het doel. In de extra tijd kreeg AFC nog drie corners op rij te nemen, eenmaal leidde die nog tot gevaar toen een inzet van AFC net over het doel van BOL verdween. Na vijf minuten extra tijd te hebben meegeteld, floot scheidsrechter Beekman voor de laatste maal, tot opluchting van het thuispubliek. AFC droop teleurgesteld af in de wetenschap dat het een beter resultaat had kunnen halen en ook wel had verdiend. Voor BOL telde alleen de winst en de wetenschap dat daardoor nu een (ongekende) derde plaats op de ranglijst wordt bekleed. In een competitie waarbij het verschil tussen de onderste plekken en de nummer drie overigens maar negen punten is. Het kan dus nog alle kanten op met nog 11 competitierondes te gaan.

Volgende week gaat BOL naar Voorschoten en zal daar tegen de gelijknamige tegenstander moeten proberen de goede reeks die is ingezet voort te zetten.