BOL behaalt na zware wedstrijd de twaalfde overwinning

• 91 weergaven

Zaterdag 3 februari ontving BOL thuis a.s.v. Arsenal, de eerste thuiswedstrijd na de winterstop. Uit in Amsterdam was ruim gewonnen (1-7), dus vooraf leek het dat het ook vandaag niet al te moeilijk zou moeten worden. Dat pakte toch anders uit zou blijken. Van meet af aan liet Arsenal het initiatief aan BOL. Op eigen helft werden de BOL-aanvallers echter resoluut aangepakt. Daardoor duurde het even voordat er echte kansen ontstonden. Waar mogelijk trachtte Arsenal ook wel de aanval te zoeken en het eerste kansje was dan ook na ruim een kwartier spelen voor de Amsterdammers, een schot buiten de zestien, dat vrij eenvoudig door keeper Xander Snoek kon worden gepareerd. Meteen daarna een eerste gelukte aanval van BOL, een snelle combinatie door het midden waarbij de keeper van Arsenal door tijdig zijn doel uit te komen net kon voorkomen dat Sietse Brandsma kon scoren. Niet veel later een tegenaanval van Arsenal, de spits van Arsenal kapte zich vrij in de zestien meter van BOL, maar de weer voortreffelijk opererende Rene Rootlieb blokte tijdig het schot. De strijd werd fysieker, waarbij de Amsterdammers soms tot het randje of erover gingen.
De jonge scheidsrechter, de heer Raven, floot wel telkens, maar verzuimde om verder op te treden. De slidings waren op het zware en gladde veld soms te gevaarlijk. Een van deze overtredingen leidde in de 23e minuut tot een vrije trap voor BOL. Van links werd deze voor het doel van Arsenal gegeven en door Koen Tros fraai met het hoofd afgerond, 1-0 voor BOL dus dacht een ieder. Helaas keurde de scheidsrechter het doelpunt af, wegens buitenspel zei hij na afloop. De toch “scherp” vlaggende grensrechter van de Amsterdammers hield dit keer echter zijn vlag naar beneden…
Tien minuten later kreeg Sietse Brandsma de beste kans tot dan toe op een voorsprong, toen hij na een slimme steekbal van Martijn Ton alleen voor de keeper kwam, helaas ging zijn inzet over het doel. Vervolgens was het weer de beurt aan Arsenal, een dreigende situatie waarbij de spits van Arsenal vrij voor het doel leek te komen, werd door een voortreffelijke ingreep van Freek Poortvliet geneutraliseerd.
Het laatste wapenfeit was een schot van de nummer tien van Arsenal, dat net over het doel zeilde. 0-0 dus bij rust, een goede weergave van het spel tot dan toe.

De tweede helft gaf eenzelfde spelbeeld te zien. Arsenal verweerde zich met alles wat het had en BOL probeerde via snelle combinaties de defensie van de Amsterdammers kapot te spelen. Dat leek na 4 minuten spelen te lukken, toen een aanval over diverse schijven leidde tot een voorzet van links door de voor Alex van Enoo ingevallen Steven Glas. Sietse had de goal al in zijn gedachten toen hij de bal in wilde koppen, maar miste deze helaas. Twee minuten later werd Timon Plak aangespeeld, hij scoorde ook, maar ook dit keer ging het feest niet door, weer wegens buitenspel, dit maal wel op appelleren van de grensrechter van Arsenal.
Na dit moment golfde het spel een periode op en neer, zonder dat er grote kansen ontstonden. Zou het dan uitdraaien op een gelijkspel? Toch niet. Een flitsende aanval van BOL in de zeventigste minuut leidde tot de fel begeerde treffer. Koen Tros gaf een goede dieptepass op Sietse, die was uitgeweken naar de linkerkant. Zijn voorzet vanaf de achterlijn bereikte Martijn Ton die zonder dat de bal de grond raakte de bal met links subtiel achter de doelman van Arsenal tikte. De mooiste aanval van de wedstrijd, bekroond met een prachtig doelpunt.
Arsenal gaf na deze achterstand nog niet op en probeerde de gelijkmaker te forceren. De BOL-verdediging en het middenveld gaven echter geen krimp, zodat er geen echte kansen ontstonden.
Het hachelijkste moment voor het BOL-doel was door een act van keeper Xander Snoek, die een terugspeelbal over zijn voet liet stuiten, gelukkig kon hij nog net voor de lijn de bal alsnog wegschieten, tot opluchting van het weer in redelijk aantal opgekomen BOL-publiek.
Het was diezelfde Xander Snoek die een kwartier voor tijd aangever was voor het tweede doelpunt van BOL. Door snel uit te komen onderbrak hij een aanval en uit zijn dieptepass belandde de bal op de helft van Arsenal. De grensrechter van Arsenal wilde zijn vlag al omhoog steken voor een aanvaller van BOL die was blijven hangen, maar kon dat niet doen voor Koen Tros, die opgekomen van het middenveld, zich door twee verdedigers heen naar de bal drong en deze direct met een prachtige lob over de uitgelopen keeper van Arsenal plaatste. Via de binnenkant van de linkerpaal belandde de bal in het doel. Nog een prachtig doelpunt, resultaat van doorzettingsvermogen en traptechniek, en daarmee was de buit binnen voor BOL.
In het laatste kwartier kreeg Arsenal nog enkele makkelijk gegeven vrije trappen net buiten de zestien, maar keeper Snoek was steeds op zijn post. Aan de andere kant kreeg BOL nog diverse mogelijkheden de score hoger uit te laten vallen, maar ook dat lukte niet. Na 92 minuten te hebben gespeeld floot de scheidsrechter af. BOL kon terugkijken op een zware pot, waarin het de overwinning moest bevechten. Niettemin was deze uiteindelijk verdiend, gezien het aantal kansen dat beide ploegen kregen. Het spel van BOL was vandaag niet altijd even goed, maar de inzet was lovenswaardig met een uitblinkende verdediging en middenveld. Daarmee behaalde BOL opnieuw een overwinning, die door de strijd die ervoor moest worden geleverd, des te beter smaakte.

BOL – Arsenal 2-0 (0-0)
70 Martijn Ton 1-0
75 Koen Tros 2-0

Scheidsrechter: de heer P. Raven

Winnaar “golden goal”: Thijs de Boer, in de 70e minuut.