BOL lijdt onverdiende nederlaag tegen koploper AFC

• 68 weergaven

Op sportpark Goed Genoeg (dit keer ook: Wind Genoeg) in het pittoreske Buitenveldert heeft BOL vanmiddag een onverdiende nederlaag geleden tegen koploper AFC. Door een discutabele penalty in de 90-ste minuut kon AFC in extremis de winst naar zich toehalen en daarmee kreeg de koploper te veel, want de beste kansen waren in de tweede helft voor BOL.
Met de stormachtige wind mee had BOL in de eerste helft een licht overwicht, maar echte kansen kreeg het niet. Een paar net-niet situaties voor het doel van AFC, verder kwam BOL niet. Wel werd getracht door een verzorgde opbouw AFC onder druk te houden. Dat lukte het eerste deel van de eerste helft aardig, maar langzamerhand konden de Amsterdammers ook aan aanvallende acties gaan denken. De beste kans was voor de bonkige spits van de Amsterdammers, die na balverlies van BOL op het middenveld in de diepte werd aangespeeld. Aanvoerder Rootlieb, weer voortreffelijk op dreef, kon nog net zijn actie stuiten. Dat was het ook wel wat AFC aan kansen kreeg, de ruststand was dan ook een logische 0-0.

In de tweede helft verving Jelle Brandsma de licht geblesseerd geraakte Dennis Rijs. Hierdoor verschoof Mike Molenaar, de stand-in voor de zieke Jan Biersteker, van de rechtsback- naar de linksbackpositie. Voor Mike maakte dat niet uit, hij speelde ook een uitstekende wedstrijd, evenals zijn broer Rick trouwens, die in het centrum van de verdediging stond geposteerd. Verwacht werd dat AFC met het windvoordeel BOL nu zou gaan vastzetten op de eigen helft. Dat probeerden de Amsterdammers ook wel, maar veel gevaar leverde dit niet op. De verdediging en het middenveld van BOL stonden als een huis en wisten alle acties van de AFC’-ers telkens te neutraliseren.
Aan de andere kant kregen de BOL-voorwaartsen nu meer ruimte en dat leidde tot enkele gevaarlijke tegenstoten. Halverwege de tweede helft was het een dieptepass van Timon Plak van eigen helft op Sietse Brandsma die het doelpunt inleidde. Fel op zijn huid gezeten door twee verdedigers van AFC, wist Sietse met een lob van ruim buiten de zestien toch de keeper van AFC te verrassen en zo BOL op een 1-0 voorsprong te brengen. AFC wisselde twee keer en verwacht werd dat BOL zwaar onder druk zou komen. Maar dat gebeurde niet, AFC werd nauwelijks gevaarlijk. Een schot van buiten zestien (over) en een vrije trap (eveneens ver over het doel), dat was het wel zo’n beetje.
Aan de andere kant had Martijn Ton de kans om BOL op 2-0 te brengen, toen hij na een vrije trap van Koen Tros op rechts vrije doortocht kreeg. Hij maakte echter de verkeerde keuze door de bal te hard voor te geven, waar hij dit keer beter voor eigen succes had kunnen gaan. Niet veel later een mooie voorzet van Timon Plak op Sietse Brandsma, die de bal bij de eerste paal inkopte, helaas net voor het doel van AFC langs. Zo leek het dat BOL vandaag met de drie punten naar Broek zou terugkeren. Helaas, dat liep toch anders.

Met nog ongeveer vijf minuten te gaan leidde een voorzet van links in het zestienmeter¬gebied van BOL tot een onverwacht tegendoelpunt van AFC. Keeper Xander Snoek kwam zijn doel wel uit, maar de spits van AFC was hem net te snel af en kon de bal makkelijk in het doel koppen. Een tegenvaller van jewelste. Dan maar een punt, dacht het BOL-publiek. Maar het werd nog erger toen in de negentigste minuut een lichte overtreding van Jelle Brandsma bij de achterlijn op de nummer 9 van AFC bestraft werd met een penalty. Een zware straf, temeer omdat de scheidsrechter voor het vele duw- en trekwerk van de AFC-verdedigers tegen de BOL-aanvallers gedurende de hele wedstrijd nauwelijks optrad. De penalty werd keihard en onhoudbaar in de linkerhoek geknald. Met de moed der wanhoop trachtte BOL het tij in de vijf minuten extra tijd nog te keren. Ondanks een paar dreigende situaties voor het doel van AFC mocht het niet meer baten. Zo verloor BOL onverdiend, een punt was zeker verdiend en gezien de kansen in de tweede helft misschien wel meer ook. Deze druiven smaakten wel heel zuur. Niettemin: een compliment voor het, zeker gezien de zeer moeilijke omstandigheden, vertoonde spel en ook voor de getoonde vechtlust. Dat geeft weer moed voor de komende wedstrijden, om te beginnen de belangrijke uitwedstrijd volgende week tegen Aalsmeer.