BOL verliest 2 punten en wint er 1

• 139 weergaven

De topper in de eerste klasse A tussen BOL en Montfoort is zaterdag geëindigd in een gelijkspel: 3-3. In een spannende wedstrijd leek BOL in de eerste helft soepel uit te lopen naar een ruime overwinning en kwam de thuisploeg met 2-0 voor. BOL verspeelde die voorsprong echter snel in een matige fase kort voor en na de rust, kwam met 2-3 achter en moest in het laatste deel van de wedstrijd alle zeilen bijzetten om tot de overigens verdiende gelijkmaker te komen. Er had winst ingezeten zaterdag en zo bezien was het gelijkspel een verlies van 2 punten, maar het had het ook erger kunnen uitpakken, dus was het gelijkspel ook weer een winstpunt.

Voordat BOL 1 aantrad, had BOL 2 in de wedstrijd daarvoor een 0-1 achterstand tegen het geroutineerde Ajax-3 bij de rust, in de tweede helft omgebogen naar een 2-1 overwinning. Vermeldenswaard is dat keeper Niek Groen een penalty stopte bij een 2-1 voorsprong en zo de punten voor BOL 2 in Broek hield. De gehele familie Leegwater (en daar waren er heel wat van zaterdag bij BOL) glom van trots!

Op het drukbezochte BOL-complex zagen de toeschouwers vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Robin Punt een pittige pot voetbal. Montfoort heeft een fysiek sterke ploeg met veel lange spelers en hanteert een simpele spelopvatting: de bal op elke plek van het veld zo snel mogelijk veroveren en die dan zonder veel omwegen diep spelen op de lange spitsen voorin. Die les had BOL van de eerste verloren competitiewedstrijd tegen dezelfde tegenstander echter onthouden. BOL was dan ook direct scherp in de duels. Daarbij was het combinerend vermogen van BOL beter dan dat van Montfoort en dit leidde voor BOL tot een technisch surplus op de tegenstander. De eerste kansen kwamen er voor BOL. Timon Plak speelde zich na een kwartier spelen fraai vrij, maar schoot van net buiten de 16 de bal ruim over de goal. Even later werd een aanval van Montfoort goed verdedigd door BOL en al combinerend via de rechterkant kwam de bal bij Timon Plak, die met een diepe diagonaal gespeelde bal op links Daniël Vos bereikte. Zijn voorzet werd door Bas Jonker met het hoofd verlengd en belandde achter keeper Vianen van Montfoort in het doel. BOL na bijna twintig minuten op voorsprong na een zeer fraaie aanval. Montfoort was niet geschrokken van deze achterstand. Via hoge ballen voor het doel van BOL probeerde het gevaar te stichten. De verdediging van BOL had er echter goed het oog in en Romain de Jong was attent bij enkele diep gespeelde ballen. Zo zette de strijd zich voort met vooral op het middenveld vele duels. Een lange aanval van BOL vlak voor de rust leidde tot de 2-0. Jack Schoon vond met een slimme steekbal in een overvol strafschopgebied Timon Plak die vanuit een moeilijke hoek de bal knap langs de doelman van Montfoort schoot. BOL leek op rozen te zitten. Leek, want het werd direct ruw wakker geschud. In dezelfde minuut leidde een tegenaanval van Montfoort tot een tegentreffer, toen er net even wat minder resoluut werd ingegrepen achterin en no.11 Koense daar knap van profiteerde. Zo ging BOL de rust in met een helaas wat minder comfortabele voorsprong.

De eerste tien minuten van de tweede helft verliepen voor BOL desastreus. Verdedigend had BOL zijn zaken even niet op orde. Dat bleek toen na vijf minuten aan de rechterkant van het veld Montfoort aanvaller Meeuwsen werd gevonden en zich alleen op de wereld waande. Zonder een BOL-speler in de buurt kon hij alleen op Romain de Jong af gaan, die uit zijn doel gekomen met een bekeken lob kansloos werd gelaten. Twee minuten later werd het nog erger. Bij een overigens fraaie aanval van Montfoort was BOL opnieuw te passief. Het was Joey van Ede die namens Montfoort doel trof en zijn ploeg zo aan de leiding bracht. Daarmee was het even stil op het BOL-complex. Maar zoals vaker dit seizoen, toonde BOL karakter en nam het langzamerhand de wedstrijd weer in handen. Met name over de linkerkant van het veld kon BOL vaak ver naar voren opdringen. De mogelijkheden die dat opleverde, benutte BOL echter niet goed. De voorzetten bleven uit of er werd te lang gedraald. Eenmaal leek BOL te scoren toen een pass vanaf links van Thimo Schouwink door de voor Martijn Ton in het veld gekomen Ruben Beentjes net niet in het doel kon worden gegleden. Maar BOL bleef erin geloven en werd daar na een half uur spelen voor beloond. Een voorzet van rechts werd door Bas Jonker matig ingekopt en de bal leek een prooi voor keeper Vianen van Montfoort, maar hij liet deze los. De voortreffelijk spelende Jeroen Korver was attent en hij kon van dichtbij alsnog de belangrijke derde goal voor BOL inkoppen. Met nog een kwartier te spelen wilde BOL meer. Jurre van Lingen kwam in het veld voor Thimo Schouwink en onder leiding van de weer overal aanspeelbare Timon Plak zette BOL aanval op aanval op om de Montfoorter veste definitief te vellen. Dat leek te gebeuren tot Daniël Vos alleen op de keeper af ging maar er net niet in slaagde deze te passeren. Ook een vrije trap van Jack Schoon van ongeveer 20 meter had een beter lot verdiend, toen de bal maar net over de lat scheerde. En een vlagsignaal van de (onafhankelijke) assistent verhinderde dat opnieuw Daniël Vos alleen door zou kunnen gaan. Montfoort probeerde het aanvallend ook nog, maar de BOL defensie had er nu weer goed het oog in. Bovendien had Montfoort zijn gevaarlijkste aanvallers inmiddels gewisseld, wat wel aangaf dat men tevreden was met een punt. Zo eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Een stand waarmee beide ploegen uiteindelijk vrede mee konden hebben. Montfoort blijft koploper en BOL volgt als tweede, in een competitie waarin de verschillen overigens klein zijn, wat op de ranglijst ook tot uiting komt.

Wie BOL de komende weken in Broek op Langedijk wil zien, moet even geduld betrachten. De komende drie weken speelt BOL uit, pas op 11 maart weer thuis. Zaterdag as. speelt BOL uit de inhaalwedstrijd tegen FC De Bilt.
Er gaat zaterdag een bus, wie niet kan wachten tot 11 maart is welkom om mee te gaan en zo BOL aan te moedigen in De Bilt.