BOL vecht zich in de extra tijd naar overwinning op Argon

() • 110 weergaven

Zaterdag heeft BOL in de uitwedstrijd in Mijdrecht tegen Argon karakter getoond door een 1-0 achterstand, die maar niet van het scorebord weg te poetsen leek, in de laatste minuten van de wedstrijd alsnog om te zetten in een 1-2 overwinning.
Lang zag het er echter naar uit dat BOL opnieuw het onderspit zou moeten delven tegen de Mijdrechters, net als in de thuiswedstrijd (1-3 overwinning voor Argon) eerder dit seizoen.
Onder leiding van scheidsrechter P. van Klinken, geassisteerd door de aangewezen assistenten J. Voogt en E. Krist, startte de wedstrijd exact om 14.30 uur. Met Jan Biersteker (jr.) terug op de voorstopperspositie (Rik Molenaar was licht geblesseerd en zat op de bank) was het BOL dat de eerste tien minuten het initiatief nam en combinerend de aanval koos. Dat leidde in de tiende minuut tot een grote kans voor Koen Tros, van dichtbij kon hij de bal echter net niet vol genoeg raken om de keeper van Argon te verrassen. Langzamerhand kwam Argon ook beter in de wedstrijd en moest BOL vaker verdedigen. Dat deed het goed en de uitbraken van BOL bleven gevaarlijk, omdat er achter de verdediging van Argon veel ruimte lag. Helaas was de passing onzorgvuldig bij BOL, de aanvallende impulsen smoorden dan ook meestal en waar het wel een keer lukte, werd verzuimd een keer te schieten of werden de acties te ver doorgevoerd.
Argon liet bij vlagen aardig combinatiespel zien, maar het werd nauwelijks gevaarlijk. Een bal uit een omhaal van een aanvaller van Argon ging ruim over het doel van keeper Xander Snoek (weer terug in de goal na zijn blessure). Ook kreeg Argon enkele vrije trappen en corners, maar die leidden ook niet tot gevaar. Dat de “Argonauten” in de 38e minuut op voorsprong kwamen, was dan ook vrij onverwacht. Een aanval van BOL notabene leidde de goal in. Op rechts werd deze aanval onderbroken en via de handige en snelle nummer tien van Argon, Dylan Bergkamp, (inderdaad, familie van) werd een aanval over links opgezet, waarna de bal diagonaal op Ian Refos, rechterspits van Argon, werd gespeeld. De defensie van BOL tastte mis en uit een moeilijke hoek wist hij toch knap te scoren. Dit doelpunt leidde een fase in waarbij zowel BOL als Argon kansen kregen te scoren. BOL via Sietse Brandsma die na een foute terugspeelbal ineens alleen voor de keeper van Argon kwam te staan. Zijn schot in de korte hoek wist de keeper te keren.
Vlak voor rust kreeg Bas Jonker de ideale kans de gelijkmaker te produceren, na een uitgespeelde aanval kon hij vrij inkoppen, maar zijn kopbal miste kracht en kon eenvoudig worden gevangen door de keeper. Argon miste aan de andere kant een vrije schietkans voor het doel van BOL en via een schot van buiten de zestien meter zeilde de bal maar net langs de goal van keeper Snoek.
De tweede helft was nog maar 1 minuut oud toen Argon dicht bij de 2-0 was. Een aanvaller van Argon kon vrij voor het doel inkoppen. Zijn kopbal werd nog aangetikt door Xander Snoek, waarna de bal via de lat het veld weer inkwam en de volgende inzet ook door Snoek werd gepareerd. In de volgende vijf minuten was BOL drie keer dichtbij een doelpunt, maar door een gebrek aan precisie (kopbal ruim over) en aan besluitvaardigheid (te lang doorgaan zonder te schieten) hield Argon het droog. Toch leek het halverwege de tweede helft dat BOL langszij zou komen, toen Martijn Ton in de zestien meter werd gevloerd. Strafschop, besliste scheidsrechter van Klinken gedecideerd. Dit leidde tot hevige protesten van alles wat Argon een warm hart toedroeg. Hierdoor kennelijk van de wijs gebracht, besloot de scheidsrechter toch zijn assistent nog maar eens te raadplegen. Die had het allemaal precies andersom gezien, de overtreding was door Martijn gemaakt meende hij, net als veel toeschouwers (ook die van BOL) overigens. In plaats van een strafschop werd het een vrije trap voor Argon. Op zich een verdedigbare beslissing, maar merkwaardig was het wel dat de scheidsrechter in dit geval, waar hij dichter op de situatie stond dan zijn assistent, toch die assistent raadpleegde en diens waarneming ook overnam.
Niet bedrukt door deze tegenvaller bleef BOL proberen de bakens te verzetten. Het spel van Argon werd er niet beter op. Nog een keer kwam Argon gevaarlijk voor het doel van BOL, maar het schot van de spits van Argon werd geblokt door keeper Snoek. Met nieuwe krachten in de personen van Jelle Brandsma (voor Dennis Rijs) en Harmen Snoek (voor Bas Jonker) werd onder leiding van aanvoerder René Rootlieb Argon onder druk gezet. Helaas was de passing nogal eens onzorgvuldig bij BOL, daarom kregen vele goed bedoelde opzetten geen passend vervolg.
De tijd schreed verder in het voordeel van Argon, dat fysiek overigens steeds meer moeite leek te krijgen om overeind te blijven. Bij weer een corner van BOL toog bijna het hele elftal naar voren. Van links werd de bal voorgezet, bij de eerste paal kon Sietse Brandsma nu wel zuiver inkoppen en zijn kopbal verdween in de verste hoek. 88 minuten (!) gespeeld en eindelijk de gelijkmaker, zeker verdiend te noemen. Waar de BOL-supporters langs de kant dachten: en nu vasthouden dat punt, roken de spelers van BOL bloed en werd opnieuw voor de aanval gekozen. Inmiddels stond de negentig minuten al op het scorebord en leek Argon inderdaad rijp voor de sloop. Bij een pass vanaf de linkerkant kon Sietse Brandsma de bal in het strafschopgebied aannemen, hij legde de bal terug op Martijn Ton die een voorzet gaf op Koen Tros, Met een uiterste krachtsinspanning kopte hij de bal vallend in de hoek achter de keeper van Argon. 1-2 voor BOL in de 93e minuut! Scheidsrechter van KLinken liet nog wel aftrappen, maar Argon lag op de rug en na nog twee minuten te hebben bij geteld was de wedstrijd afgelopen.
Een onverwachte overwinning, misschien wel wat meer dan waar BOL recht op had (een gelijkspel had de verhouding beter weergegeven), maar het is ook wel eens andersom geweest. Dolle vreugdetaferelen natuurlijk bij de spelers en aanhang van BOL (het schijnt dat Hennie, de vrouw van Peter Slot, tijdens de terugreis in de auto bij Peter vanaf Mijdrecht tot bij Heerhugowaard heeft gezegd hoe mooi ze het vond die middag).

Natuurlijk waren de Argon aanhangers na afloop zeer teleurgesteld. Argon stond bovenaan in de derde periode en deze nederlaag is een streep door die rekening. Niettemin reageerden de bestuursleden zeer sportief en hoffelijk en was de ontvangst allerhartelijkst. Het was in ieder geval een bijzondere middag, zeker ook voor Jan Dekker, oud-Broeker en oud-voorzitter van BOL, en nu (al lang) inwoner van Mijdrecht en lid van verdienste bij Argon. Zijn hart is blauw-wit stond te lezen in de voorbeschouwing van deze wedstrijd op de site van Argon, de groen-witte sjaal die hij ook zaterdag weer om had, ten spijt. Wij meenden hem gisteren echter toch vrolijker te hebben gezien dan destijds in Broek op Langedijk, toen Argon er met de winst vandoor ging! Eens een Broeker, altijd een Broeker, zei zijn zwager Jan Boon daarover.

Om 17.15 uur aanvaardden wij per bus de terugreis, dit keer via de A2. Onderweg naar die A2 passeerden we de afslag naar Wilnis, waar CSW voetbalt. We herinnerden ons de belofte die men daar destijds had gedaan: winst op Argon is gratis bier in de CSW-kantine. Zouden we rechtsaf slaan en de gezellige CSW-kantine met een bezoek vereren? Nee, toch maar niet, terug naar BOL. Onderweg zong trainer Bart Hoogland nog het BOL-lied (gaat dat zien, er zijn beelden van!) en was het natuurlijk ook gezellig in de bus en daarna nog lang in ons eigen clubgebouw.
Er zijn goede zaken gedaan dit weekeinde, BOL staat op een vijfde plaats en heeft de onderste plaatsen ruim achter zich gelaten. Zaterdag a.s. wacht CSW, de voorlaatste thuiswedstrijd van BOL dit seizoen. Komt dat dus weer zien!

Argon – BOL 1-2
38 Ian Refos 1-0
88 Sietse Brandsma 1-1
93 Koen Tros 1-2

Scheidsrechter: de heer P. van Klinken