BOL verliest de strijd om de koppositie

• 124 weergaven

Zaterdag heeft BOL de strijd om de nummer 1 positie in de eerste klasse A verloren van het Amsterdamse WV-HEDW. BOL was over de hele wedstrijd gezien te weinig bij machte het de Amsterdamse ploeg moeilijk te maken. De overwinning was dan ook verdiend te noemen. WV-HEDW leidt na drie wedstrijden de ranglijst in de eerste klasse A, als enige ploeg nog zonder puntverlies met negen punten uit drie wedstrijden.

Onder leiding van scheidsrechter Bram van den Boogaard, geassisteerd door twee onafhankelijke assistenten, werd er na de pupillenactie iets na 14.30 uur afgetrapt. BOL werd direct al flink onder druk en fel werd er door WV gejaagd op elke bal. Dat leverde al snel een gevaarlijke situatie op voor het doel van BOL, die maar ternauwernood goed afliep. Na vijf minuten luwde de Amsterdamse storm wat en kwam BOL meer aan voetballen toe. Dat leidde andersom tot een paar kansrijke situaties voor het doel van WV-HEDW. Danny Konijn scoorde zelfs na een combinatie door het centrum van de verdediging van WV, maar stond volgens de assistent daarbij helaas net buiten spel. Niet veel later opnieuw een grote kans voor BOL, helaas werd de bal in vrije positie voor het doel net voorlangs geschoten.
Deze periode van ongeveer 15 minuten bleek later het beste deel te zijn van wat BOL vertoonde deze middag. Langzamerhand nam WV het initiatief weer meer over. Heel gevaarlijk werd WV daarbij niet en het kwam dan ook vrij onverwacht aan de leiding door een verdedigingsfout van BOL, toen de bal onnodig werd verspeeld en Joost Heij, na eerst nog te zijn gestuit door keeper Melvin Habets, in tweede instantie toch kon scoren. Deze stand bleef gehandhaafd tot de rust. BOL drong bij tijd en wijle wel aan, maar kon niet echt gevaarlijk worden, anderzijds werd WV, behoudens een schot over via de nummer 9, dat ook niet.

Na de rust kwam Jurre van Lingen in het veld voor de licht geblesseerde Mike Molenaar. Dat vergde wat omzettingen in de verdediging, Jack Schoon zakte een linie terug en Rik Molenaar nam de backpositie van zijn broer over. BOL trachtte meer druk te zetten naar voren, maar veelal waren de pogingen onzorgvuldig en werd er snel balverlies geleden. Bovendien kwamen Danny Konijn en Timon Plak maar moeilijk in hun spel door de strakke bewaking die zij ondervonden. Naarmate de tweede helft vorderde, liet Timon wel enkele keren op fraaie wijze zijn hielen zien aan de vaak uit twee tegenspelers bestaande bewaking, maar was hij niet gelukkig in wat er daarna volgde. BOL moest ook meer ruimte weggeven en daarmee werd WV gevaarlijker en dreigde een tweede tegendoelpunt.

Bovendien kwamen Danny Konijn en Timon Plak maar moeilijk in hun spel door de strakke bewaking die zij ondervonden. Naarmate de tweede helft vorderde, liet Timon wel enkele keren op fraaie wijze zijn hielen zien aan de vaak uit twee tegenspelers bestaande bewaking, maar was hij niet gelukkig in wat er daarna volgde. BOL moest ook meer ruimte weggeven en daarmee werd WV gevaarlijker en dreigde een tweede tegendoelpunt. Dat kwam er ook, weliswaar niet door een snelle tegenstoot maar uit een vrije trap vanaf de linkerkant, waaruit de boomlange nummer vier ongehinderd mocht inkoppen. Dat leek de doodsteek voor BOL, maar de net ingevallen Martijn Ton maakte na de aftrap direct de 1-2. Zat er bij het eerste doelpunt van WV een hoge gunfactor van Langedijkse zijde, bij dit doelpunt was dat andersom, want de keeper van WV ging lang niet vrijuit. Deze opsteker deed de hoop weer terugkeren dat er toch nog meer in zat. BOL probeerde het ook en kreeg een paar halve kansen, maar was vanmiddag zelf zijn grootste tegenstander. Mogelijkheden waren er zeker om de defensie van WV te testen, maar door onzorgvuldigheid of het maken van de verkeerde keuze (kiezen voor de moeilijke in plaats van de makkelijker bal) kon WV heel veel opzetten al in de kiem smoren, of deed BOL dit zichzelf al aan. WV speelde ook niet groots, maar werd wel gevaarlijker bij een paar uitbraken en had het al een paar maal kunnen beslissen, voordat Alex van Enoo nog een behoorlijke kans kreeg op de gelijkmaker, zijn schot van dichtbij verdween echter in het zijnet. De paar minuten extra tijd leverden voor BOL ook niks op en de Amsterdammers vierden na het laatste fluitsignaal de verdiende overwinning. De blijdschap daarover was terecht en ook opvallend, kennelijk had men toch wel in de piepzak gezeten over de uitkomst. BOL zal het volgende week in en tegen Nootdorp beter moeten doen om dan wel weer de drie punten binnen te halen. Trainer Erwin Tump zal ongetwijfeld genoeg gezien hebben deze middag en zijn mannen voor dat duel adequaat voorbereiden. Overigens kan er al eerder revanche worden gehaald op woensdag, als BOL voor de beker voetbalt tegen Succes uit Hippolytushoef. Deze wedstrijd wordt in Oudkarspel gespeeld op het complex van DTS. Aanvang 20.00 uur.