BOL wint in ‘s-Graveland en bekert verder

• 127 weergaven

In het afgelopen bekerweekeinde, op de laatste dag dat er publiek mocht komen kijken voorlopig, heeft BOL in ‘s-Graveland de gelijknamige tegenstander verslagen. Lang leek BOL dat vrij makkelijk te kunnen doen, maar in de laatste minuten werd het toch nog spannend toen BOL een voorsprong van drie doelpunten nog bijna weggaf. Graveland had zich opgemaakt voor een mooie bekerdag en had via een filmpje op de site en in het programmaboekje voor die dag aangekondigd er klaar voor te zijn. Voorafgaand aan de wedstrijd van het eerste herenelftal streden de dames van Graveland, eveneens voor de beker, tegen het twee klassen hoger uitkomende dameselftal van CSW. Het bleef 1-1 en
pas na penalty’s kon CSW de wedstrijd beslissen. BOL was dus gewaarschuwd. Op het sfeervolle complex was het voor aanvang gezellig druk en de wedstrijd, die een kwartier later begon dan gepland, werd bij opkomst van de beide elftallen opgesierd door blauw-witte rook- en knaleffecten. Graveland, tot dit seizoen nog op zondag spelend in de derde klasse, doet het in de competitie (zaterdag vierde klasse F) goed en is na zes wedstrijden nog zonder puntverlies. Bij aanvang van de wedstrijd was duidelijk wat Graveland wilde, BOL laten komen en
wachten op een foutje. Die tactiek leek na een paar minuten al succes te hebben, toen na een slippertje in de verdediging van BOL een aanvaller van Graveland alleen door kon gaan. Zijn rush werd echter onderbroken door aanvoerder Rootlieb. BOL zou gewaarschuwd
moeten zijn, even later gaf het Graveland nogmaals de gelegenheid tot een uitbraak, ook die werd net op tijd verijdeld. Toen nam BOL het heft echter stevig in handen. De bal werd snel rondgespeeld en Graveland had moeite om het tempo te volgen. Dat leidde tot kansen en na
15 minuten was het Bas Jonker die zich in de 16 meter van de tegenstander knap vrij speelde en vervolgens de keeper kansloos liet met een fraaie volley. BOL zat goed in de wedstrijd en ging op zoek naar meer doelpunten. En die kwamen. Een domme overtreding van de Gravelandse keeper op Martijn Ton leidde tot een penalty voor BOL. Alex van Enoo benutte die feilloos en zette BOL op een 0-2 voorsprong. Daarna kreeg BOL meer kansen, maar was het onzorgvuldig in de afronding en het duurde tot vijf minuten voor rust voordat Bas Jonker zijn tweede en voor BOL het derde doelpunt maakte. Dit keer na een pass van Jelle Brandsma, die Bas fraai met het hoofd afrondde. Daarmee leek de wedstrijd in de tas voor BOL, maar vlak voor rust deed Graveland toch nog iets terug. Eerst miste het een grote kans van dichtbij voor het doel en even later “kreeg” het ook een penalty, na een op het oog vrij onschuldige struikelpartij. Deze penalty werd benut en zo ging de rust in met de stand 1-3.
De tweede helft gooide Graveland de schroom van zich af en het probeerde BOL meer onder druk te zetten. Die tactiek had in zoverre succes dat BOL meer moest verdedigen en helaas onzorgvuldiger ging spelen. Vele duels werden op het middenveld uitgevochten en duidelijk was het dat Graveland fysiek alles in de strijd wilde gooien om het tij te keren. Veel kansen kreeg Graveland echter niet. De passing naar de aanvallers was vaak onnauwkeurig en BOL had verdedigend de zaken goed op orde. Daarentegen leidde de ruimte die BOL voorin kreeg wel tot kansen voor BOL. Er waren gedurende de tweede helft dan ook ruimschoots mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden. Hoe groot de kansen ook waren, ze werden niet benut. Graveland bleef zo het geloof houden dat er toch nog iets mogelijk was, gesteund door het vooral achter het doel van keeper Melvin Habets verzamelde en luidkeels aanwezige thuispubliek, waar Graveland naartoe speelde. Beide
elftallen brachten diverse verse krachten in de strijd. Graveland was af en toe dreigend voor het doel van BOL en BOL bleef kansen verknoeien aan de andere kant. Toen de keeper van Graveland in de fout ging door de bal te verspelen aan Timon Plak en die dit bekwaam
afstrafte en 1-4 maakte, leek met nog vijf minuten spelen Graveland geknakt. Toch werd het nog spannend. In de negentigste minuut kopte een aanvaller van Graveland uit een vrije trap van de linkerkant de 2-4 in. Met nog vijf minuten extra tijd werd Graveland nog een keer
opgezweept en vier minuten later viel zelfs ook nog de 3-4. De resterende tijd was te kort om de gelijkmaker ook nog te produceren, zodat BOL met de schrik vrij kwam en de wedstrijd uiteindelijk winnend kon afsluiten. Over de hele wedstrijd gezien zeer verdiend. Graveland
heeft laten zien dat het voor het niveau waarop het nu uitkomt, veel te laag speelt. BOL bekert verder. In het weekeinde van 15 januari staat de volgende ronde gepland. Na afloop bleek het nog erg gezellig in en rondom de mooie kantine van Graveland. Het kon nog net, met het oog op de corona-richtlijnen die de komende weken gelden en men wilde er daar in Graveland kennelijk nog een keer van profiteren. Later dan gepland ondernam BOL de terugreis om pas rond 19.00 uur weer in Langedijk te arriveren. Volgende week speelt BOL weer voor de competitie, thuis tegen Voorschoten, helaas is publiek niet meer toegestaan, zoals bekend. Winst is dringend gewenst om een plek in de
middenmoot te houden. Via de diverse daarvoor bedoelde media zal er weer verslag worden gedaan van deze wedstrijd.