BOL straft fouten Zwaluwen effectief af

() • 109 weergaven

BOL straft verdedigende fouten van Zwaluwen effectief af

Zaterdag heeft BOL op het eigen Bolwerk drie belangrijke punten behaald tegen Zwaluwen ’30 uit Hoorn. Eerder dit seizoen won BOL al in Hoorn en dat gebeurde ook thuis.

Daar zag het in het begin van de wedstrijd niet direct naar uit. Al vrij snel leidde een aanval van Zwaluwen tot een kans voor een aanvaller, maar zijn schot verdween naast het doel. Even later was het Bas Jonker die in kansrijke positie een volley los liet op het doel van Zwaluwen, ook die poging was niet doeltreffend. Na ruim 15 minuten te hebben gespeeld kwam Zwaluwen op voorsprong. Een ongevaarlijk lijkende situatie waarbij een bal diep werd gespeeld, leidde tot getwijfel achterin bij BOL. Daarvan profiteerde aanvaller Floris Coffeng, want ongehinderd kon hij de bal langs keeper Melvin Habets in de goal schieten. Een tegenvaller voor BOL die deze moest verwerken. Achterin oogde het bij BOL even niet zo solide als gebruikelijk en het scheelde niet veel of verdedigend geschutter zou tot een tweede treffer van Zwaluwen hebben geleid. Een tegenvaller voor de Horinezen was het uitvallen van no.9 Pieter Koopman. Hij viel na een duel ongelukkig op zijn arm en moest de strijd na een half uur te hebben gespeeld staken. Daarmee verloor Zwaluwen een aanspeelpunt voorin en dat was de rest van de wedstrijd te merken. BOL rechtte de rug en kreeg kansen op de gelijkmaker. Die viel na een breed uitgesponnen aanval, toen Alex van Enoo met een man in zijn rug slim de bal doorkopte naar de opgekomen Timon Plak. Hij nam de bal knap mee en knalde van tien meter de bal door de benen van de Zwaluwen- keeper in het doel. BOL kreeg daarna meer kansen, o.a. voor Bas Jonker (kopbal net naast de goal) en een ziedend schot van Jack Schoon, uitstekend gepareerd door de keeper van Zwaluwen. Na een aantrekkelijke eerste helft floot scheidsrechter Vriesenga voor de rust.

Het spelpeil werd er in de tweede helft niet beter op. Zowel BOL als Zwaluwen hadden moeite om tot fatsoenlijke combinaties te komen. Zwaluwen koos er maar voor de bal vanuit de verdediging zo snel mogelijk diep te spelen, maar daarmee creëerde het geen gevaar. Ook BOL had moeite de bal in de ploeg te houden. Zo ontwikkelde zich een spelbeeld met veel balverlies over-en-weer. Wel werd er met volle inzet gestreden. Dat en de spanning vergoedden weer veel voor de toeschouwers langs de lijn, die mede door het mooie weer er weer in redelijke aantallen waren. Een eerste echt goed lopende aanval na ongeveer een kwartier leidde tot een kans voor verdediger Jurre van Lingen. Zijn harde schot waarbij de bal in het zijnet belandde, werd door sommige toeschouwers al aangezien voor de tweede treffer van BOL. Die viel even later toch. Het was Rik Molenaar die een diepe bal in de 16 meter van Zwaluwen liet ploffen. Miscommunicatie tussen de laatste man en de keeper leidde ertoe dat Martijn Ton met een listig lobje de bal over de keeper kon wippen, waarna de bal in het doel verdween. Een minuut later opnieuw een fout in de verdediging van Zwaluwen, waarbij de bal bij Alex van Enoo belandde die vervolgens Martijn Ton bediende, hij kon van dichtbij opnieuw de keeper van Zwaluwen verschalken en daarmee BOL op een comfortabele 3-1 voorsprong zetten. Daarmee maakte Martijn zijn 50e en 51e doelpunt, iets dat volgens de site “Voetbalnederland” twee sterren waard is. Gelukkig voor ons scoorde Martijn de meeste van die 51 doelpunten voor BOL (en in het begin van carrière in de senioren ook nog een aantal voor buur s.v. Vrone).
De 3-1 leek de genadeklap voor Zwaluwen, want hoewel er toen nog zeker twintig minuten gespeeld moesten worden, kreeg Zwaluwen nauwelijks een kans. Na een vrije trap voor Zwaluwen waarbij de bal die via de bovenkant van de lat (en nog aangeraakt door keeper Habets zeiden de aanhangers van Zwaluwen na afloop) over het doel, was het belangrijkste wapenfeit. Ook kreeg Zwaluwen een aantal corners, maar die werden telkens bekwaam verdedigd door de BOL-defensie.

Zo bleef de voorsprong voor BOL in tact en die werd zelfs nog uitgebreid, toen opnieuw een fout achterin bij Zwaluwen door BOL werd bestraft, opnieuw fraai uitgespeeld. Daniël Vos bekroonde de aanval en maakte de 4-1. Het dreigde nog erger te worden voor Zwaluwen, want youngster Martijn Witte kreeg vlak nadat hij in het veld was gekomen, nog een goede kans. In de laatste minuut van de extra tijd zag scheidsrechter Vriesenga nog een overduidelijke handsbal van Zwaluwen in de 16 meter over het hoofd. Voor de uitkomst maakte dat gelukkig niet meer uit. Direct daarna floot de scheidsrechter af. Hij kon dit doen zonder gele kaarten te hebben hoeven uitdelen. BOL was blij en Zwaluwen zal zich moeten afvragen hoe het de verdediging voor de komende wedstrijden beter op orde krijgt.
Komende week een druk programma voor BOL. Dinsdag is de inhaalwedstrijd tegen Forum Sport uit Voorburg (aanvang 20.00 uur), zaterdag komt AFC naar Broek op Langedijk.