Late winst van BOL in Gouda

• 200 weergaven

In een nagelbijtend spannende wedstrijd is BOL er uiteindelijk in geslaagd de overwinning tegen hekkensluiter Olympia te behalen. Een penalty voor BOL in de extra tijd bezegelde het lot van Olympia, dat al voordat de wedstrijd om 17.00 uur begon, door de uitslagen van de andere wedstrijden wist dat het gedegradeerd was.
Onder leiding van de jonge scheidsrechter Owen van Hooff was bij begin van de wedstrijd direct merkbaar met welk strijdplan Olympia het veld had betreden. Er werd massaal verdedigd en BOL kreeg alle gelegenheid om de bal rond te spelen en aanvallen op te zetten. Helaas gebeurde dit in een laag tempo en als er dan een keer werd versneld, was de eindpass vaak onzorgvuldig. Zo gebeurde er in het eerste half uur weinig dat het noemen waard is. De eerste echte kans was voor Olympia toen de bal aan de rechterkant van de verdediging van BOL werd verspeeld en vervolgens nummer 7 van den Berk van Olympia van dichtbij het doel een grote kans kreeg. Zijn schot werd knap uit de hoek getikt door keeper Romain de Jong. Het was voor BOL het signaal het tempo op te schroeven en de kansen kwamen vervolgens ook. Een schot van Ruben Beentjes kon door de keeper van Olympia met hulp van het houtwerk uit het doel worden gehouden. Even later was het weer Ruben Beentjes die na een verwoestend schot van buiten de 16 meter de bal op de lat zag belanden. De bal werd vervolgens alsnog door Bas Jonker bekwaam binnen geschoven. Helaas constateerde de grensrechter van Olympia dat Bas dit in buitenspelpositie zou hebben gedaan en na de grensrechter te hebben geconsulteerd, keurde scheidsrechter van Hooff het doelpunt alsnog af. Even later weer een grote kans voor BOL, tot driemaal toe werd gepoogd de bal over de lijn te werken, met kunst- en vliegwerk slaagde Olympia erin de bal uit het doel te houden.
De grensrechter van de thuisclub behoedde zijn ploeg even later opnieuw voor een achterstand. Timon Plak nam een diep gespeelde bal knap mee in de loop en rondde vervolgens al even goed af door de bal in de rechterbovenhoek van het doel te rammen. Volgens de grensrechter zou hij dit weer in buitenspelpositie hebben gedaan, ook nu werd de treffer daarom geannuleerd. Zo bleef het tot de rust 0-0 en voelde BOL zich wel wat tekort gedaan door de arbitrale beslissingen.
Met dezelfde elf spelers startte BOL de tweede helft. Het beeld van de eerste helft bleef ongewijzigd. Olympia verdedigde, hield tegen en vertraagde waar het kon, gesteund door een luidruchtig thuispubliek, waarvan een deel al flink beneveld, door de op het terras ruimschoots ingenomen alcoholische versnaperingen.
De bij tijd en wijle weer ongrijpbare Timon Plak sneed al na enkele minuten spelen na een 1-2 de 16 meter in. Vanuit een lastige positie schoof hij de bal vervolgens net langs het doel. Het houtwerk bleef Olympia goed gezind, nu was het Lex Duijs die zijn uithaal tegen de kruising zag belanden. Ruben Beentjes was dreigend, maar besloot in plaats van zelf te schieten, de bal terug te leggen op de mee opgekomen Bas Jonker, die net niet goed genoeg bij de bal kon om die hard in te kunnen schieten, waarmee weer een mogelijkheid verloren ging. Met nieuwe spelers trachtte trainer Erwin Tump de wedstrijd alsnog te beslissen. Martijn Ton kwam voor Ruben Beentjes en even later viel Tristan Verbeek in voor Daniel Vos. Wat BOL ook probeerde, de bal wilde er niet in. Zo schreed de tijd voort en leek Olympia, dat alles gaf en daarbij soms te ver ging, te kunnen zorgen voor een stuntje. Vlak voordat de officiële tijd was verstreken, kreeg Olympia zelfs een spaarzame kans. Een aanvaller van de thuisploeg kreeg de bal zomaar in zijn voeten geschoven, maar reageerde met een slap schotje. In de extra tijd kreeg de thuisploeg dan alsnog het deksel op de neus. Een actie van weer Timon Plak in de 16 meter werd volgens scheidsrechter van Hooff onreglementair onderbroken door een verdediger van Olympia, penalty derhalve. Jack Schoon nam zijn verantwoordelijkheid en ging achter de bal staan. Tot vreugde van alles wat BOL een goed hart toedroeg, schoof Jack de bal bekwaam in de rechterhoek. Terwijl BOL feest vierde, dachten de spelers van Olympia alvast te kunnen aftrappen, zonder dat er al een BOL-speler op eigen helft stond. Verontwaardigd reageerde de thuisploeg op de reactie van scheidsrechter van Hooff, die deze actie natuurlijk terug floot, hij had immers nog niet het signaal gegeven dat de wedstrijd hervat had mogen worden.

De scheidsrechter had er verstandig aan gedaan de wedstrijd toen maar definitief af te fluiten, het was vooral door het vele tijdrekken van Olympia, dat er behalve de vier minuten extra tijd die al was bijgeteld, nog een paar minuten gespeeld moesten worden. Olympia werd zo dus eigenlijk beloond. In die laatste paar minuten gebeurde nog van alles, helaas weinig wat met voetbal te maken had. Er werden enkele gele kaarten uitgedeeld, 1 voor een speler van BOL en 1 voor een speler van Olympia. Uiteindelijk floot de scheidsrechter af. Zo sleepte BOL in extremis alsnog de drie punten binnen, een overwinning die zeer terecht was, maar van ver moest komen en door een wellicht wat makkelijk gegeven penalty tot stand kwam. Olympia verdiende in ieder geval een compliment voor de strijd die het leverde.

BOL blijft op kampioen-koers. Er wachten in de competitie nog drie wedstrijden. De eerste daarvan is op zaterdag 13 mei thuis, tegen het eveneens al gedegradeerde Monnickendam.

Eerst wacht echter komende dinsdag 2 mei sv Eemdijk als tegenstander in de halve finale van de districtsbeker. De wedstrijd wordt in Eemdijk gespeeld en start om 20.00 uur. Natuurlijk zullen er weer veel Broeker supporters zijn om ook hier de jongens te steunen.