BOL troeft Zuidvogels af

• 157 weergaven

Met de verloren wedstrijd tegen Nunspeet in de week ervoor, was het voor BOL zaterdag zaak om in Huizen tegen HSV Zuidvogels minimaal een punt en liefst meer te halen. Dat leek op voorhand een lastig karwei, aangezien Zuidvogels door de kenners als een ploeg wordt gezien die aanspraak kan maken op de titel in de eerste klasse.

Trainer Erwin Tump had deze week zijn mannen voorgehouden dat in deze klasse dit seizoen veel mogelijk is, mits elke wedstrijd met de juiste instelling zal worden gevoetbald en BOL het op kan brengen het eigen spel zo veel mogelijk te spelen.

Op het fraaie sportpark De Wolfskamer waren bij aanvang de eerste speldenprikken van de thuisploeg, die van plan was BOL met snel combinatievoetbal te overrompelen. BOL moest even terug en er waren enkele gevaarlijke situaties voor het doel van keeper Romain de Jong, maar die doorstond BOL. Na een minuut of tien beet ook BOL van zich af. Een snelle aanval over de linkerkant bracht Bas Jonker in kansrijke positie in de 16 meter, zijn schot trof de buitenkant paal. Zo waren BOL en Zuidvogels de eerste twintig minuten aan elkaar gewaagd. Een knullig moment in de verdediging van BOL leidde tot de 1-0 voor Zuidvogels. Aanvoerder René Rootlieb verkeek zich op een door het kunstgras hoog op stuitende bal en kopte de bal niet weg, maar achterwaarts en helaas over de uit zijn doel gekomen keeper Romain de Jong, die de bal dacht simpel te vangen. Een communicatiestoornis en een eigen doelpunt, waarmee de thuisploeg aan de leiding kwam.

BOL liet zich er niet door ontmoedigen. Zuidvogels gaf met name over hun linkerkant van het veld veel ruimte weg en moest beducht zijn op de snelle combinaties van BOL. Zes minuten duurde de voorsprong slechts. Bas Jonker verraste de centrale verdediger van Zuidvogels, die te traag reageerde toen hij de bal wilde aannemen. Bas profiteerde uitstekend door de bal over hem heen te wippen en vervolgens de keeper kansloos te laten met een harde volley in de linkerhoek. Een mooie opsteker voor BOL na de ongelukkige goal tegen. Daarna ging BOL door met het op de mat leggen van snelle combinaties, die steeds gevaarlijker werden. Zo gaf Timon Plak aan Martijn Ton de kans de 2-1 voor BOL te maken, helaas kon hij de bal net niet controleren en daardoor de keeper van Zuidvogels redding brengen.

Die 2-1 voorsprong kwam er toch, tien minuten na de gelijkmaker. Een aanval van Zuidvogels werd net voor de eigen 16 meter onderschept door Timon Plak. Hij verzond vervolgens een splijtende pass tussen twee man door naar Ruben Beentjes, die in vrije positie kwam voor de keeper van Zuidvogels en deze met een schuiver in (weer) de linkerhoek kansloos liet. BOL op voorsprong, die tot de rust bleef staan en tot dan zeker verdiend te noemen was.

De verwachting was dat Zuidvogels de tweede helft alles in het werk zou stellen de punten toch in Huizen te houden. De thuisploeg zette inderdaad druk, maar wat het ook probeerde, de verdediging van BOL had steeds een antwoord, dan wel waren de pogingen van Zuidvogels onzorgvuldig. Er waren dan ook nauwelijks gevaarlijke momenten voor het doel van BOL. Aan de andere kant slaagde BOL er minder in de verdediging van Zuidvogels te testen. Die mogelijkheden waren er zeker, maar door te gehaast spel strandden de aanvallen meestal snel. Zo bleef het spannend, totdat BOL halverwege de tweede helft een vrije trap mocht nemen op de helft van Zuidvogels aan de linkerkant van de goal van de thuisploeg. Timon Plak plaatste de bal achter de verdediging en de bal kwam bij Daniël Vos, die volkomen vrij gelaten de bal langs de keeper van Zuidvogels kon koppen en BOL op een comfortabele 1-3 voorsprong bracht. Het spelbeeld veranderde daarna niet. Zuidvogels dat de bal had en uit alle macht probeerde de verdediging van BOL uit elkaar te spelen, maar deze linie kende vanmiddag alleen maar uitblinkers, zoals het hele team van BOL streed voor elke meter. Inmiddels wisselde trainer Tump de vermoeide Daniël Vos voor Jurre van Lingen en niet veel later ook Martijn Ton voor Vincent Bakker. Met nog een kleine tien minuten te gaan leek het dat BOL via een splijtende counter de beslissing zou forceren, helaas belandde de bal uit het vlammende schot van Timon Plak op de paal. Daarmee bleef het spannend, zeker toen Zuidvogels niet veel later een vrije trap mocht nemen, net buiten de 16 meter van BOL. De bal werd over de muur gekruld, ketste tegen de binnenkant van de paal en verdween uiteindelijk aan de andere kant van het doel naast de voor BOL goede kant van de andere paal, tot ontzetting van de aanhang van de thuisclub. Daarmee kwam BOL goed weg en kon het de resterende minuten vrij probleemloos uitspelen. De jonge scheidsrechter van Pinxteren telde nog vier minuten extra tijd bij en floot toen af. BOL was terecht zeer verguld met de winst die verdiend was te noemen. Een overwinning die met een mix van strijdlust, discipline en bij tijd en wijle fraaie combinaties tot stand was gekomen. Precies het mengsel dat trainer Tump zo graag van zijn elftal wil zien dit seizoen.

Volgende week wacht op het eigen “BOLwerk” SDC Putten als tegenstander, een andere titelkandidaat. Duidelijk is wel dat in deze klasse er veel mogelijk is. BOL zal er dan ook weer alles aan gelegen zijn ook deze tegenstander het zo moeilijk mogelijk te gaan maken.